Mi az ökológiai gazdálkodás?

A vegyszerek bevezetésével elért eredmények látványa sokakat elragadtatott a mezőgazdaságban. A hozamok robbanásszerűen megnőttek. Kezdetben a talaj egészséges volt. A vegyszeres műtrágyák okozta károk alig voltak észrevehetőek. A kártevők nem alakítottak ki ellenállást a vegyszerekkel szemben. A technológia az egész világon elterjedt, mivel a mezőgazdaság forradalmasításának tartották.

Ugorjunk előre napjainkba, és sokan ismét rácsodálkoznak a biogazdálkodásra. Mindezt azután, hogy megtudták, hogy a hagyományos gazdálkodási módszerek számos problémával járnak, beleértve az olyan egészségügyi betegségeket, mint a rák, a környezetszennyezés, a talaj és a vízminőségének, valamint a háziállatokra gyakorolt hatás.

A biogazdálkodás olyan technika, amely a növények termesztését és az állatok tartását természetes módon végzi. Ez a folyamat biológiai anyagok felhasználásával, a szintetikus anyagok elkerülése mellett a talaj termékenységének és ökológiai egyensúlyának fenntartása érdekében történik, ezáltal minimalizálva a szennyezést és a pazarlást.

Más szóval, a biogazdálkodás olyan gazdálkodási módszer, amely a növények termesztését és ápolását szintetikus alapú műtrágyák és növényvédő szerek használata nélkül foglalja magában. Emellett nem engedélyezett a genetikailag módosított szervezetek használata sem.

Olyan ökológiailag kiegyensúlyozott mezőgazdasági elvekre támaszkodik, mint a vetésforgó, a zöldtrágya, a szerves hulladék, a biológiai kártevőirtás, az ásványi és kőzetadalékok. A biogazdálkodás akkor használ növényvédő szereket és műtrágyákat, ha azok természetesnek tekinthetők, és elkerüli a különböző petrolkémiai műtrágyák és növényvédő szerek használatát.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM), a biogazdálkodási szervezetek 1972-ben alapított nemzetközi szervezete a következőképpen határozza meg a biogazdálkodás célját:

„A biogazdálkodás olyan termelési rendszer, amely fenntartja a talajok, az ökoszisztémák és az emberek egészségét. Az ökológiai folyamatokra, a biológiai sokféleségre és a helyi körülményekhez igazodó körfolyamatokra támaszkodik, nem pedig a káros hatásokkal járó inputanyagok használatára. A biogazdálkodás a hagyományt, az innovációt és a tudományt ötvözi a közös környezet javára, valamint a tisztességes kapcsolatok és a jó életminőség előmozdítása érdekében minden érintett számára…”.

IFOAM

Különbségek az ökológiai és a hagyományos gazdálkodási módszerek között

A hagyományos gazdálkodási módszerekben a magok elvetése előtt a gazdálkodónak kemény vegyszerekkel kell kezelnie vagy permeteznie a földjét, gazdaságát, hogy elpusztítsa a természeteben előforduló esetleges gombabetegségeket. A talajt kőolaj-alapú műtrágyákkal trágyázza. Ezzel szemben a biogazdálkodó a vetés előtt természetes alapú műtrágyák, például trágya, csontliszt vagy kagylótrágya kiszórásával készíti elő és dúsítja a földjét.

A magok elvetése előtt a biogazdálkodó gombaölő és rovarirtó szerekkel áztatja a magokat, hogy távol tartsa a rovarokat és kártevőket. Az öntözővízbe is vegyszert kevernek annak megakadályozására, hogy a rovarok megdézsmálják az elültetett magokat.

Másrészt a biogazdálkodó nem áztatja a magokat semmilyen kémia vegyszeres oldatba, és nem öntözi az újonnan elültetett magokat kémiai vegyszerekkel szennyezett vízzel. Sőt, még a ivóvízzel sem öntöz, amelyet általában klóroznak, hogy elpusztítsák a benne lévő baktériumokat. A természetes esőre hagyatkozik, vagy a száraz hónapok alatt összegyűjti és tárolja az esővizet.

Amikor a magok már kihajtottak, és ideje megszabadulni a gyomoktól, a hagyományos gazdálkodó gyomirtó szerrel irtja ki a gyomokat. A biogazdálkodó nem fog ilyen vegyszereket használni a gyomproblémától való megszabaduláshoz. Ehelyett fizikailag gyomlálja ki a gazdaságot, bár ez nagyon munkaigényes. Még jobb, ha a biogazda gyomégetőt használ a gyomok kiirtására, vagy állatokkal legelteti le azokat.

Ami a fogyasztást illeti, nem kérdéses, hogy aki a hagyományos gazdálkodó termékeit fogyasztja, az a szervezetébe felszívja a növényvédőszer- és gyomirtószer-maradványokat, ami veszélyes betegségek, például rák kialakulásához vezethet. Az emberek megértik, hogy az egészség fontos számukra, ezért ma már rekordszámban vásárolnak biotermékeket.

A biogazdálkodás okai

A bolygó népessége az egekbe szökik, és a világ élelmezése egyre nehezebbé válik. Az életben a fenntartható termesztés és a mindenki számára elérhető élelmiszertermelés az égető szükségszerűség.

A zöld forradalom és a kémiai alapú technológia veszít vonzerejéből, mivel az eredmények csökkennek és a hozamok nem fenntarthatóak. A fosszilis tüzelőanyagokon alapuló vegyi anyagok használata által okozott további negatív hatások a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás.

A táplálkozási döntéseink ellenére a bioélelmiszer a legjobb választás, amit valaha is meghozhatunk, és ez azt jelenti, hogy fel kell karolnunk a biogazdálkodási módszereket. Íme, az okok, amelyek miatt szükségünk van a biogazdálkodási módszerek alkalmazására:

  1. A tápanyagok előnyeinek megismerése
    A biogazdaságokból származó élelmiszerek a hagyományos gazdaságokból származó élelmiszerekhez képest tele vannak tápanyagokkal, például vitaminokkal, enzimekkel, ásványi anyagokkal és egyéb mikrotápanyagokkal. Ennek oka, hogy a biogazdaságokat fenntartható gyakorlatok alkalmazásával kezelik és táplálják. Valójában néhány korábbi kutató összegyűjtötte és tesztelte a biofarmokról és a hagyományos farmokról származó zöldségeket, gyümölcsöket és gabonaféléket egyaránt.
    A következtetés az volt, hogy a biogazdaságokból származó élelmiszerek sokkal több tápanyagot tartalmaznak, mint a kereskedelmi vagy hagyományos gazdaságokból származó termékek. A tanulmány tovább ment, hogy alátámassza, hogy öt adag ilyen, biogazdaságokból származó gyümölcs és zöldség elegendő C-vitamin-mennyiséget biztosított.
  2. Kerülje a GMO-kat
    A statisztikák azt mutatják, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek (GMO-k) valóban ijesztő ütemben szennyezik a természetes élelmiszerforrásokat, és olyan súlyos hatásokat fejtenek ki, amelyeket fel sem tudunk fogni. Ami miatt nagy veszélyt jelentenek, az az, hogy még csak nem is címkézik őket. Tehát a GMO-k súlyos hatásainak enyhítésére az egyetlen mód, ha ragaszkodunk a valódi forrásokból származó bioélelmiszerekhez.
  3. Természetes és jobb íz
    Azok, akik kóstoltak már biogazdálkodásból származó élelmiszereket, tanúsíthatják, hogy azok íze természetesebb és jobb. A természetes és zamatosabb íz a kiegyensúlyozott és táplált talajból ered. A biogazdálkodók mindig a minőséget helyezik előtérbe a mennyiséggel szemben.
  1. A mezőgazdasági termelés közvetlen támogatása
    A biogazdálkodóktól származó élelmiszerek vásárlása biztos befektetés a költséghatékony jövőbe. A hagyományos gazdálkodási módszerek az elmúlt években nagy támogatásokat és adócsökkentéseket élveztek a legtöbb kormánytól. Ez a kereskedelmi forgalomban előállított élelmiszerek elterjedéséhez vezetett, amelyek olyan veszélyes betegségeket szaporítottak, mint a rák.

    Itt az ideje, hogy a kormányok befektessenek a biogazdálkodási technológiákba, hogy enyhítsék ezeket a problémákat és biztosítsák a jövőt. Minden azzal kezdődik, hogy Ön ismert bioforrásokból származó élelmiszereket vásárol.
  1. A mezőgazdasági sokszínűség megőrzése
    Manapság normális dolog kihalófélben lévő fajokról szóló híreket hallani, és ez komoly aggodalomra ad okot. Csak az elmúlt évszázadban megközelítőleg a mezőgazdasági növények sokféleségének 75 százaléka pusztult ki. A mezőgazdaság egyetlen formája felé való elhajlás a katasztrófa receptje a jövőre nézve. Klasszikus példa erre a burgonya. A piacon különböző fajták voltak kaphatók. Ma már csak egyetlen burgonyafajta dominál.

    Ez veszélyes helyzet, mert ha a kártevők kiirtják a ma még elérhető burgonyafajtát, akkor többé nem lesz burgonyánk. Ezért van szükségünk olyan biogazdálkodási módszerekre, amelyek betegség- és kártevő-ellenálló növényeket termesztenek, hogy garantáljuk a fenntartható jövőt.
  1. Az állati termékekben lévő antibiotikumok, gyógyszerek és hormonok megelőzése érdekében
    A kereskedelmi forgalomban kapható tejtermékek és húsok rendkívül érzékenyek a veszélyes anyagokkal való szennyeződésre. Egy amerikai folyóiratban megjelent statisztika szerint a lakosság által fogyasztott vegyi anyagok több mint 90%-a a hússzövetből és a tejtermékekből származik.

    A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) jelentése szerint a lakosság által fogyasztott növényvédő szerek túlnyomó többsége baromfiból, húsból, tojásból, halból és tejtermékből származik, mivel az ezeket a termékeket előállító állatok és madarak az élelmiszerlánc csúcsán állnak.

    Ez azt jelenti, hogy vegyi anyagokkal és toxinokkal terhelt élelmiszerekkel etetik őket. A gyógyszereket, antibiotikumokat és növekedési hormonokat is befecskendezik ezekbe az állatokba, és így közvetlenül átkerülnek a hús- és tejtermékekbe. A tenyésztett halakhoz, marhahúshoz és tejtermékekhez adott hormonpótlás nagyban hozzájárul a vegyi anyagok beviteléhez. Ezek a vegyi anyagok csak a serdülőkor kezdetén rengeteg komplikációval járnak, mint például genetikai problémák, rákkockázat, daganatnövekedés és egyéb komplikációk.

A biogazdálkodás fő jellemzői

  1. A talajminőség védelme szerves anyagok felhasználásával és a biológiai aktivitás ösztönzése
  2. A növények tápanyagellátása közvetve a talajban élő mikroorganizmusok segítségével.
  3. Nitrogénmegkötés a talajban hüvelyesek segítségével
  4. Gyom- és kártevőirtás olyan módszerekkel, mint a vetésforgó, biológiai sokféleség, természetes ragadozók, szerves trágya és megfelelő kémiai, termikus és biológiai beavatkozás.
  5. Állattenyésztés, gondoskodás az elhelyezésről, a takarmányozásról, az egészségről, a tenyésztésről és a tenyésztésről.
  6. A tágabb környezet gondozása, a természetes élőhelyek és a vadon élő állatok megőrzése.

A biogazdálkodás négy alapelve

1. Az egészség elve

Az ökológiai mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a talaj, a növények, az állatok, az emberek és a Föld egészségéhez és jólétéhez. Ez a szellemi, fizikai, ökológiai és társadalmi jólét fenntartását jelenti. Például szennyezés- és vegyszermentes, tápláló élelmiszereket biztosít az emberek számára.

2. A méltányosság elve

A méltányosság a közös bolygó méltányosságának és igazságosságának fenntartásában nyilvánul meg mind az emberek, mind a többi élőlény között. A biogazdálkodás jó életminőséget biztosít és segít a szegénység csökkentésében. A természeti erőforrásokat körültekintően kell felhasználni és megőrizni a jövő nemzedékek számára.

3. Az ökológiai egyensúly elve

A biogazdálkodást az élő ökológiai rendszerek mintájára kell kialakítani. A biogazdálkodási módszereknek illeszkedniük kell a természet ökológiai egyensúlyaihoz és ciklusaihoz.

4. A gondoskodás elve

A biogazdálkodást körültekintően és felelősségteljesen kell gyakorolni, hogy a jelenlegi és a jövő nemzedékek, valamint a környezet javát szolgálja.

A modern és hagyományos mezőgazdasági módszerekkel szemben a biogazdálkodás nem függ a szintetikus vegyszerektől. Természetes, biológiai módszereket használ a talaj termékenységének növelésére, például a növények táplálkozását fokozó mikrobális tevékenységet.

Másodszor, a biogazdálkodásban alkalmazott többszöri termesztés növeli a biológiai sokféleséget, ami fokozza a termelékenységet és az ellenálló képességet, és hozzájárul az egészséges gazdálkodási rendszerhez. A hagyományos gazdálkodási rendszerekben a talaj termékenységét tönkretevő monokultúrás termesztést alkalmaznak.

Miért nem fenntartható a modern mezőgazdaság?

  1. A talaj termékenységének csökkenése a vegyszeres műtrágyák túlzott használata és a vetésforgó hiánya miatt.
  2. Az esőzések során lefolyó nitrátok szennyezik a vízkészleteket.
  3. A talajerózió a mélyszántás és a heves esőzések miatt.
  4. Nagyobb üzemanyagigény a földműveléshez.
  5. Mérgező biológia permetszerek használata a kártevők és gyomok megfékezésére.
  6. Az állatokkal szembeni kegyetlenség a tartásuk, etetésük, tenyésztésük és levágásuk során.
  7. A biológiai sokféleség csökkenése a monokultúra miatt.
  8. Az őshonos állatok és növények teret veszítenek az egzotikus fajokkal és hibridekkel szemben.

Az organikusan termesztett élelmiszerek és mezőgazdasági termékek előnyei

1. Jobb táplálkozás

A hosszabb ideig hagyományos módon termesztett élelmiszerekhez képest a bioélelmiszerek sokkal gazdagabbak tápanyagokban. Egy élelmiszer tápértékét az ásványi anyag- és vitamintartalma határozza meg. A biogazdálkodás növeli a talaj tápanyagtartalmát, ami átadódik a növényeknek és az állatoknak.

2. Segít egészségünk megőrzésében

A bioélelmiszerek nem tartalmaznak vegyi anyagokat. Ennek oka, hogy a biogazdák az élelmiszer-termelési folyamat egyetlen szakaszában sem használnak vegyszereket, mint kereskedelmi társaik. A biogazdák olyan természetes gazdálkodási technikákat alkalmaznak, amelyek nem károsítják az embert és a környezetet. Ezek az élelmiszerek távol tartják az olyan veszélyes betegségeket, mint a rák és a cukorbetegség.

3. Méregmentes

A biogazdálkodás nem használ mérgező vegyszereket, növényvédő szereket és gyomirtókat. Tanulmányok azt mutatják, hogy a hagyományos mezőgazdaságban használt mérgező anyagokkal táplálkozó lakosság nagy része olyan betegségek áldozata lett, mint a rák. Mivel a biogazdálkodás elkerüli ezeket a mérgeket, csökkenti a betegségeket és az ezek okozta megbetegedéseket.

4. A bioélelmiszerek nagymértékben ellenőrzöttek

Ahhoz, hogy bármely termék bioélelmiszernek minősüljön, minőségi ellenőrzéseken kell átesnie, és az előállítási folyamatot szigorúan meg kell vizsgálni. Ugyanez a szabály vonatkozik a nemzetközi piacokra is. Ez nagy győzelem a fogyasztók számára, mert valódi bioélelmiszereket kapnak. Ezek a minőségi ellenőrzések és vizsgálatok kiszűrik azokat a sarlatánokat, akik a bioélelmiszer címkét akarják kihasználni, és helyette kereskedelmi úton előállított élelmiszereket szállítanak.

5. Alacsonyabb árak

Nagy tévhit, hogy a bioélelmiszerek viszonylag drágák. Az igazság az, hogy valójában olcsóbbak, mert nem kell drága növényvédő szereket, rovarirtókat és gyomirtókat alkalmazni. Valójában a bioélelmiszereket közvetlenül a forrásból lehet beszerezni igazán kedvező áron. A fogyasztónak azonban drágábban adják még, mert nincs elegendő és nagy rá a kereslet.

6. Fokozott íz

Az élelmiszer minőségét az íze is meghatározza. A bioélelmiszerek gyakran jobb ízűek, mint más élelmiszerek. A biotermesztett gyümölcsök és zöldségek cukortartalma extra ízt ad nekik. A gyümölcsök és zöldségek minősége a Brix-analízis segítségével mérhető.

7. A biogazdálkodási módszerek környezetbarátok

A kereskedelmi gazdaságokban az alkalmazott vegyszerek beszivárognak a talajba, és súlyosan szennyezik azt és a közeli vízforrásokat. A növényvilágot, az állatokat és az embereket egyaránt érinti ez a jelenség. A biogazdálkodás nem alkalmazza ezeket a durva vegyszereket, így; a környezet védett marad.

8. Hosszabb eltarthatóság

A biotermesztésű növények sejtstruktúrája nagyobb anyagcsere- és szerkezeti integritással rendelkezik, mint a hagyományos növényeké. Ez lehetővé teszi a bioélelmiszerek hosszabb ideig történő tárolását.

A biogazdálkodás előnyben részesül, mivel nem mérgező módon küzd a kártevők és a gyomok ellen, kevesebb ráfordítással jár a termesztés, és megőrzi az ökológiai egyensúlyt, miközben elősegíti a biológiai sokféleséget és a környezet védelmét.

Szerző: Susan Miller
Forrás: conserve-energy-future.com
Korábbi cikk

Az őszi bio-olajrepce nitrogénellátása

Újabb cikk

Mi az a szintropikus gazdálkodás?